Is DDMRP van toepassing op het MKB?

Wendbaarheid zit in de genen van het Midden en Klein Bedrijf (MKB)

De structuur van het MKB is een essentieel onderdeel van de industriële en commerciële dynamiek van de wereldeconomie. Het eerste kenmerk van succesvolle MKB’s is wendbaarheid: ze vertrouwen op strakke teams, er zijn dynamische interacties tussen industriële, technische en commerciële functies en de afdelingen zijn minder gecompartimenteerd dan bij veel grote ondernemingen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vanaf de begindagen van de verspreiding van de DDMRP sommige kleine en middelgrote ondernemingen pioniers zijn geweest.

Een voorbeeld is het bedrijf Peugeot Saveurs, een Franse fabrikant van kruidenmolens die ze wereldwijd verkopen, een bedrijf met ongeveer 150 werknemers. Na de training van 3 leden van het managementteam in mei 2015 werd onmiddellijk besloten om DDMRP met Replenishment+ uit te rollen, voor een volledige implementatie binnen 3 maanden. Dit is de snelheid waarmee een MKB-bedrijf kan gaan, terwijl het training en implementatietraject bij een grote organisatie soms jaren kan duren.
 

Focus op het doel

Maar, om een MKB de sprong te laten maken, moet het belang echter duidelijk zijn voor belangrijke beslissingsnemers. DDMRP, DDOM, DDS&OP, DDAE, complexe adaptieve systemen, cash omzet snelheid of adaptieve S&OP zijn academisch interessant maar raken geen gevoelige snaar bij het MKB. Ongeacht hun nieuwsgierigheid naar nieuwe concepten, is het managementteam van een MKB gericht op haar klanten en leveranciers, haar product- en serviceaanbod, de huidige operationele zorgen, het is op zoek naar concrete, pragmatische, efficiënte en zo mogelijk snel te implementeren oplossingen.

De investeringscapaciteit en management aandacht zijn beperkt, zodat de juiste prioriteiten moeten worden gekozen. Veel van deze bedrijven hebben een sterke cultuur van klantenservice, maar een beperkte cultuur met betrekking tot Supply Chain management praktijken. Ze zijn vaak overweldigd door de implementatie van hun ERP, die veel middelen heeft gemonopoliseerd zonder noodzakelijkerwijs de verwachte service te bieden. Vertrouwen in een nieuwe wonderformule met een mooie software is niet vanzelfsprekend.

Aan de andere kant om de activiteit te besturen door de echte vraag, geen probleem, begrijpen we, dat is wat we elke dag proberen te doen!
 

Fragiele planning en uitvoering

Wat zijn de problemen die de Demand Driven aanpak kan oplossen in de MKB-omgeving?

Voor veel MKB’s, met name industriële, is het niet ongewoon om te ontdekken dat planningsintelligentie – orderbeheer, productie, inkoop – eigenlijk in de hoofden van een paar sleutelfiguren staat. Ze weten wat mogelijk is en wat niet. In de loop der jaren hebben ze interne logica ontwikkeld voor planning, ondersteund door Access-databases en Excel-bestanden, met informatie uit het ERP en herwerkt. Het werkt, soms werkt het hard, maar het is fragiel.

Vaak heeft zich ook een cultuur van alledaagse helden ontwikkeld. De teams zijn gericht op het bedienen van de klant ten koste van alles, met vriendelijke druk van een zeer aanwezig verkoopteam (we hebben salesmanagers gekend die de werkplaats ingaan om prioriteiten te beheren, toch? …), en na een tijdje zijn we in continue crisis en brandblus modus.

Wanneer het milieu steeds onzekerder wordt, zoals bij veel bedrijven het geval is– vooral met crises die door Covid-19 of de Brexit worden verergerd – is het een groot risico dat het bedrijf zich terugvindt in ingewikkelde situaties en niet op het juiste moment over de juiste voorraden beschikt.
 

Een gunstige broedplaats

LEAN heeft zich geleidelijk verankerd in de meeste kleine en middelgrote industriële bedrijven, met name op het gebied van kwaliteit, organisatie, structurering en vereenvoudiging van processen. 5S, scrum, probleemoplossing, facilitering van continue verbetering zijn onderdeel geworden van de dagelijkse praktijk.

De “pull-flow”, in de vorm van Kanban-varianten, zijn echter nog steeds in de minderheid – om verschillende redenen: gebrek aan kennis of vertrouwen om deze praktijken te implementeren, onvermogen van het ERP-systeem van het bedrijf om ze gemakkelijk te ondersteunen – de meeste MKB’s proberen op een conventionele manier te plannen, op basis van prognoses, min of meer soepele en vaste product ontwikkelprocessen, materiaalvereistenberekeningen en veiligheidsvoorraden.

Wat betreft het gebruik van knelpunten theorie (TOC), hoewel ze dagelijks knelpunten adresseren is een systematische aanpak minder bekend bij het MKB.

Vanwege hun dynamiek en hun permanente aanpassingsbehoefte snakken MKB’s echter naar nieuwe praktijken en is er minder weerstand tegen verandering dan in grote organisaties. Het succes van een DDMRP-implementatie is dus binnen handbereik voor degenen die er bewust voor kiezen.
 

Wat zijn de voorwaarden?

“DDMRP klinkt goed, maar we hebben waarschijnlijk niet de nodige volwassenheid, we moeten eerst onze MRP beheersen en de betrouwbaarheid van onze prognoses verbeteren! »

We hebben deze vragen heel vaak gehoord. Er zijn echter veel voorbeelden die aantonen dat:

  • Meerdere MKB’s al DDMRP met succes geïmplementeerd zonder in de MRP-valkuil te stappen – rechtstreeks van een door Excel ondersteunde interne logica naar een DDMRP-proces.
  • Het beheersen van een aangepast MRP 2-proces (ICP/ MPS/ “Needs Calculation”) en het verbeteren van de betrouwbaarheid van prognoses is voor velen een nooit eindigende zoektocht waarin veel middelen worden besteed aan frustrerende resultaten.
  • Het implementeren van DDMRP, het aanpassen en beheersen van het model voor uw bedrijf, en beginnen om de voordelen te plukken duurt slechts een paar maanden, en is veel eenvoudiger dan het beheersen van MRP. Bovendien stelt de zichtbaarheid van de teams hen in staat om onmiddellijk het continue verbeteringsproces te starten.

Laten we duidelijk zijn: nee, je hebt geen volwassen MRP nodig om de weg naar de DDMRP in te gaan, integendeel!

Als u al Kanban ’s of orderpunten hebt ingesteld om uw voorraden te beheren, kunt u het beheer vergemakkelijken dankzij het DDMRP dynamische buffers mechanisme, welke u zeer herkenbaar zal voorkomen.
 

Hoe in te stellen, voor welke voordelen?

Het uitvoeren van een Demand Driven project is goed gestructureerd, en kan op afstand worden gedaan zonder enig probleem binnen de huidige gezondheidsbeperkingen:

  • Evaluatie van de bestaande situatie, voorbereiding van het model door middel van simulaties, evaluatie van het potentieel
  • Training van teams, met praktische en speelse ondersteuning, om snel en met volledige kennis van zaken te beginnen. Er zijn trainingen aangepast voor alle doelgroepen – planners, productiebegeleiders, leveranciers, managementteams – om snel aan de slag te gaan en verandering te ondersteunen.
  • Gestandaardiseerde interface oplossingen met de ERP (vaak in slechts een paar dagen)
  • Participatieve modelontwerpworkshop
  • Experimenteren in “demo” modus om vertrouwen te winnen zonder risico
  • Live gaan
  • Post-go live verbeteringsfase

 

In slechts 3 tot 6 maanden u profiteren van een eenvoudig en efficiënt proces waarin:

  • Leverings- of productievereisten zijn gebaseerd op het sales orderboek en worden niet langer bepaald door prognoses.
  • De voorraden worden voortdurend aangepast aan de ontwikkeling van de vraag.
  • De gezondheid van de voorraad is zichtbaar en dezelfde prioriteiten worden gedeeld in het hele bedrijf.
  • Teams zijn minder bezig over het management van noodsituaties en meer bezig met inhoudelijke verbetering.



We hebben al vele MKB’s als onze referenties, aarzel niet om hen te ontmoeten om uw mening te vormen:

  • De prestatie-indicatoren laten binnen 3 tot 4 maanden na de implementatie een duidelijke verbetering zien: minder tekorten leiden tot verbeterde beschikbaarheid van klantproducten en betere voorraaddistributie.
  • Onze web gebaseerde softwareoplossingen, hoewel functioneel zeer rijk en compleet, zijn eenvoudig en intuïtief te gebruiken: planners en leveranciers geven ons zeer positieve feedback.
  • Het implementatieproject is relatief kort – gemiddeld 3 tot 7 maanden met de upstream- en downstreamfasen, afhankelijk van de gedefinieerde perimeter of sector of activiteit.
  • Plannings- en inkoopteams besparen tijd door op uitzondering te managen. Teams kunnen zich richten op modelverbetering, strategie, klantrelaties, leveranciersopvolging, exces voorraad management. . .
  • De kosten van een project is zeer betaalbaar, en betaalt zich terug binnen een paar maanden.



Als u een MKB bent die op zoek is naar een DDMRP-compatibele ERP-cloudoplossing, aarzel dan niet om onze oplossingen te verkennen.