Wat levert het implementeren van DDMRP uw bedrijf op?

In mijn laatste post, sprak ik kort over de voordelen van een vraag gedreven systeem aanpak met behulp van Demand Driven Material Requirements Planning (DDMRP): lagere voorraadniveaus en verhoogde serviceniveaus.

Je denkt misschien: “Ja, Richard, dat klinkt allemaal goed, maar is dat niet wat andere methoden zoals LEAN Manufacturing moesten doen? Wat is het verschil hier?”

Als dat zo is, zou je gelijk kunnen hebben. DDMRP maakt gebruik van enkele van de principes die in andere methodologieën worden gevonden, maar het wijzigt ze ook en rangschikt ze in een gestructureerd, georganiseerd en gemakkelijk uitvoerbaar proces. Het eerste sleutelprincipe, dat DDMRP van vele andere benaderingen scheidt, is dat van het ontkoppelen van voorraadbuffers.

DDMRP maakt gebruik van het positioneren van strategische ontkoppelingsvoorraden (buffers) om reactiviteit te garanderen voor de reële vraag en het georganiseerde beheer van de leverprioriteiten. Dit strategische ontkoppelingsmechanisme beschermt de relevante stroom van informatie en materialen, aangezien het systeem is opgezet om de buffers in staat te stellen zowel vraag- als leveranciers variabiliteit op te vangen, waardoor de verstoringen worden beperkt die de traditionele planningslogica teweegbrengt bij elke nieuwe planningscyclus (de beroemde “nervositeit” van de traditionele MRP).
 

HOE DDMRP VERSCHILT VAN MRP

We moeten erkennen dat de traditionele MRP ook gebruik maakt van veiligheidsvoorraden om te “beschermen” tegen variaties in vraag en aanbod. Echter, heel vaak worden traditionele veiligheidsvoorraden berekend met behulp van verouderde gegevens of zelfs gewoon geschat op basis van de planning ervaring. Bovendien zie vanuit mijn eigen consultancy ervaring dat fabrikanten zelden de tijd nemen om veiligheidsvoorraden meer dan één keer per jaar bij te werken. Vaker wel dan niet, kunnen ze niet eens de parameters herinneren de parameters waarop de oorspronkelijke grootte gebaseerd was.

MRP geeft ook orders vrij op basis van het verwachte toekomstige verbruik (prognoses). Maar zoals zo vaak opgemerkt, voorspellingen zijn altijd verkeerd, en hoe verder in de toekomst we proberen te voorspellen, hoe meer verkeerd ze zijn. Het maakt niet uit hoeveel we sleutelen aan prognoseprocessen en protocollen, dit is altijd het geval.

En het zal er niet beter op worden. De realiteit van vandaag is heel anders dan wat bestond toen MRP werd bedacht en in gebruik genomen in de jaren 1950 en 60. Onze huidige omgeving wordt gekenmerkt door extreme volatiliteit en reactietijden die nodig zijn door nog de steeds groeiende markt. Als tegenmaatregel tegen deze volatiliteit wordt veiligheidsvoorraad opgenomen in de planningsparameters, maar het blijkt vaak ineffectief en verergert het bullwhip-effect.
 

WAAROM LEAN MANUFACTURING VAAK FAALT

Experts in LEAN-productie en voorstanders van Pull-logica hebben, althans gedeeltelijk, de problemen van nervositeit aangepakt door middel van synchronisatiemechanismen zoals vraag nivellering (bijvoorbeeld het Heijunka-bord) en aanvullingssignalen op basis van consumptie (bijvoorbeeld Kanban en de Pull-supermarkt).

In de loop der jaren heb ik veel LEAN en Pull systemen geïmplementeerd en heb ik uit de eerste hand een aantal intrinsieke zwakheden van deze aanpak gezien. Een van de belangrijkste uitdagingen is de complexiteit om het beheer van de gegevens in het ERP-systeem samen te voegen met ontkoppelingsstructuren op de werkvloer.

Heel vaak, draaien fabrikanten uiteindelijk op een “off-system” een inkoopproces op basis van Kanban en LEAN-supermarkten. Hoewel dat werkt op papier (soms letterlijk op papier), kan het gemakkelijk het systeem uit balans gooien, vooral in het licht van de realiteit in de markten van vandaag en werkvloer omgevingen: seizoen gebondenheid, veranderingen in de consumptieprofielen, verloren Kanban kaarten, enz.

DDMRP biedt een manier om rekening te houden met de zichtbaarheid van de vraag met ontkoppelingsbuffers die de puur op consumptie gebaseerde benaderingen van Pull en LEAN Manufacturing niet doen. Dit wordt duidelijker als je graven in hoe deze ontkoppeling buffers werken, maar voor nu, is het veilig om te zeggen dat je de LEAN Manufacturing wereld is een beetje als een voorouder van DDMRP kunt zien.

Méér “BOTTOM LINE” VOORDELEN VAN DDMRP

In mijn laatste post noemde ik een paar van de meest opmerkelijke voordelen van DDMRP: het verlagen van de voorraadniveaus en het verhogen van de serviceniveaus. Meestal verlagen mijn klanten hun voorraadniveaus met 15% tot 30% van hun huidige voorraad binnen enkele weken na implementatie.

Maar, er zijn veel meer voordelen van DDMRP voor degenen onder u die extra KPI-doelen hebben als onderdeel van uw continue verbetering proces. Hier zijn er een paar:

1. LAGERE VEROUDERING.

Wanneer u alleen bestelt wat u nodig hebt, heeft uw voorraad minder tijd om verouderd te raken. Dit voordeel van DDMRP is vooral vaak gemeld in de productie van consumptiegoederen, die vaak gaat over bederfelijke artikelen. Chad Smith van het Demand Driven Institute heeft een Webinar gericht op de voordelen van DDMRP in de FMCG (Fast-Moving Consumer Goods) industrie. U vindt dat op Demand Driven Technologies ‘informatiepagina hier.

2. HET SERVICENIVEAU STIJGT.

De verbetering van de serviceniveaus is te zien in zowel lagere doorlooptijden (altijd belangrijk voor degenen onder u die opereren in zeer concurrerende markten) als betere prestaties op toezeggingsdatum.

3. VERHOOGDE AGILITEIT.

Dit is moeilijk te koppelen aan een specifieke statistiek, maar zoals eerder opgemerkt, wanneer u uw pijplijn niet verstopt met overtollige productie en materialen, kunt u beter reageren op verzoeken van klanten. De meeste van mijn klanten zien dit terug als een toename van de verkoop (minder gemiste orders).

4. MINDER OVERWERK.

In sommige productieomgevingen is het gevoel van paniek bijna voelbaar. Dat komt omdat elke wijziging in het productieplan betekent dat de werkvloer zich moet aan te passen. Vaak is het “alle hens aan dek” waar het personeel wordt gevraagd om later te blijven om de productie af te maken.

Hoewel ik niet kan zeggen DDMRP betekent dat last minute verzoeken in ingepast moeten worden of onverwachte vertragingen optreden, het zijn er veel minder van hen om te verwerken, omdat je al de kritische middelen buffert, en nogmaals, niet productie volstopt met werk dat u niet (op korte termijn) nodig heeft. En als er dingen opduiken, kun je je gemakkelijke aanpassen en reageren op de kansen die klanten en markten bieden.

5. LAGERE ORDERBEHEERSKOSTEN.

Met minder last-minute, en hectische herschikkingen van de productie, dalen ook andere kosten. Planners hoeven bijvoorbeeld niet zoveel tijd te besteden aan het aanpassen, en weer aanpassen van het plan. (Meer tijd overlaten om te werken aan activiteiten met een grotere toegevoegde waarde voor de organisatie.) Minder expeditie van orders is ook nodig, dus de kosten van materialen gaan vaak omlaag, net als overheadkosten zoals overnacht verzending.

6. HOGERE MARGES.

Marges lijden eronder wanneer fabrikanten de prijzen moeten verlagen om meer orders te winnen of wanneer overheadkosten zoals de kosten van de expeditie van orders stijgen. DDMRP laat fabrikanten vaak toe de doorlooptijden zo drastisch verkorten dat ze niet gedwongen worden om prijzen te verlagen om te concurreren. Velen zijn zelfs in staat geweest om een premie in rekening te brengen. En, zoals we zojuist hebben besproken, een meer voorspelbare, minder variabel productieplan verlaagt overheadkosten die kunnen ook de marges opeten.
 

DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN KUNNEN DE RUIS OP DE LIJN STOPPEN

Over het algemeen is er gewoon minder ruis in het systeem met DDMRP, vooral wanneer u tools heeft zoals die beschikbaar zijn van Demand Driven Technologies. Op rollen gebaseerde dashboards laten planners en anderen precies zien wat ze moeten doen voor de dag, waarbij ze hun aandacht eerst richten op de meest kritieke items. En, in tegenstelling tot de offlinesysteem oplossingen die worden gebruikt met andere methodologieën, Demand Driven Technologies DDMRP-tools kunnen gemakkelijk bi-directioneel ingepast worden met bijna elk ERP-systeem in de huidige markt.

Als je vragen hebt over DDMRP of een van de punten die ik heb gemaakt in dit bericht, voel je vrij om contact met mij op LinkedIn of direct contact met demand driven technologies om de potentiële impact van DDMRP in uw organisatie te verkennen.

Vraag een demo aan om te zien hoe DDMRP u kan helpen.