Wat is DDMRP?

De methode DDMRP introduceert een multi nivo oplossing voor materiaal & voorraad planning. Demand Driven MRP (DDMRP) maakt een transitie van ‘Push & Promotie’ naar  ‘Positioneer & Pull’ mogelijk. DDMRP kan worden toegepast in inkoop-, productie- en distributie processen (source, make & deliver).

De benadering bestaat uit vijf stappen

(zie hiernaast de schematisch weergaven).

  1. Selecteer de strategische voorraad (- buffer) positie in de keten. Ontkoppel op kritische plaatsen in de keten. Effect is reductie van de doorlooptijd en order process variatie zal verminderen (de locatie van voorraad in de keten is belangrijker dan de hoeveelheid voorraad).
  2. Bepaal het correcte bufferprofiel, DDMRP reikt een berekeningsmethode aan om d.m.v. een stoplicht methodes om onacceptabele, acceptabele en streefwaarden de bepalen (d.i. het vaststellen van de buffer profielen).
  3. Pas de Bufferprofielen aan in de tijd voor b.v. seizoensinvloeden of promoties.
  4. Maak de inkoop-, productie- en distributieplannen op basis van werkelijke verkooporders, verwachte leveranties en z.g. gekwalificeerde order spikes.
  5. Zet de plannen om naar uitvoering. Dit laatste leidt tot een transparant en overzichtelijk systeem om prioriteiten te stellen en duidelijke cijfermatig vastgestelde (herhaal) orders ‘replenishment’.

DDMRP boek

Demand Driven Material Requirements Planning is uitgebracht in juli 2016 en is hét gezaghebbende werk met betrekking tot de DDMRP-methode. Versie 2 werd uitgebracht in 2018.

Bestel hier het boek »

DDMRP training

Het Demand Driven Planner-programma is een must voor iedereen die verantwoordelijk is voor het starten, onderhouden en verbeteren van een DDMRP-implementatie.

Bekijk de cursus »

DDMRP software

Voor bedrijven die de voorraad moeten afstemmen op de echte marktvraag, doorlooptijden moeten verkorten, serviceniveaus moeten verbeteren en zichtbaarheid in de hele supply chain moeten vergroten.

Bekijk de mogelijkheden »