DDMRP in Retail voor reclamecampagnes en promotieartikelen – onze lessen

  • “Vul onze verkooppunten aan met DDMRP voor permanente producten, OK, maar zou je dit ook voor promotionele producten kunnen doen? ” krijgen we als vraag van onze klant.
  • “Eh, ja, nou, nou, waarschijnlijk, eh, het zou moeten werken, ja, maar laten we er even over nadenken…”

Een jaar later, na meerdere simulaties op basis van de verkoophistorie en de uitvoering van tien promotiecampagnes, is de demonstratie er: het werkt heel goed, maar het model moet worden aangepast.
 

Hoe bereken je ADU (Gemiddeld dagelijks verbruik)?

De uitdaging in de Retail sector is om regelmatig de verkooppunten zo gelijkmatig mogelijk aan te vullen, en dus een dagelijkse ADU te hebben waarmee de grootte van de buffers per winkel kan worden aangepast.

Het is geen geheim, als het gaat om promotiecampagnes, heb je prognoses nodig. De tactiek die we hebben toegepast is om de grootte van de winkelbuffers te baseren op voorspellingen, voor en tijdens de eerste dagen van de promotie. Na een paar dagen schakelen we over op 50% voorspelling en 50% historisch sinds het begin van de promotie. Een week voor het einde schakelen we terug naar de prognose. Terwijl in een industriële omgeving de ADU vaak over een lange periode, bijvoorbeeld 12 weken, wordt afgevlakt, berekenen we het in dit geval over maximaal 14 dagen.

Waarschuwing: de voorspelling wordt niet vastgesteld op winkelniveau, maar wordt uitgevoerd op een geaggregeerd niveau, land of regio, en uitgesplitst naar winkel door middel van relatieve gewichten om de ADU van de dag aan te passen. Vergeet niet dat hoe gedetailleerder een prognose is, hoe minder accuraat deze is, uit onze ervaring blijkt dat het genereren van prognoses op winkelniveau niet relevant is.
 

Hoe definiëren we de grootte van de buffers?

De buffers zijn voornamelijk geconditioneerd door vier elementen: hoe vaak de winkel wordt aangevuld in relatie tot de hub, de transporttijd, de variabiliteit van de vraag en de hoeveelheid visuele merchandising.

Afhankelijk van de frequentie en de doorlooptijd wordt de grootte van de rode basiszone, de groene zone en de gele zone bepaald aan de hand van het interval tussen de leveringen. We dimensioneren de rode veiligheidszone volgens ADU-drempels. Bijvoorbeeld, voor een ADU kleiner dan 0,2 hebben we een hoge variabiliteit, en een lage variabiliteit voor een ADU groter dan 1.

Laten we de hoeveelheid “visuele merchandising” niet vergeten – met andere woorden, de hoeveelheid die nodig is op de displays zodat het er niet leeg uitziet, en welke het impuls signaal geeft om te kopen. We integreren het, in hoeveelheid, in de rode zone. Voor artikelen met een lage omzet is deze hoeveelheid voldoende om de rode zone te bepalen, anders voegen we een dynamische rode zone toe.
 

Hoe gaan we dit uitrollen naar de winkels?

De uitrol naar de winkels gebeurt ’s nachts automatisch. Vooraf, gedurende de dag, passen de planners bij uitzondering enkele buffers aan en verwerken deze signalering. Zij richten zich puur op het monitoren van het operationeel model.

In een situatie van beperkte aanvoer zorgt de voorraad allocatie module voor een verdeling naar relatieve prioriteit.
 

Wat zijn de voordelen?

Het aanvullen van winkels via DDMRP bracht nieuwe zichtbaarheid voor de teams. Hoe ontwikkelt de voorraad zich ten opzichte van de geaggregeerde rood/geel/groene zones van een artikel in de winkels? Wat is de impact van de herbevoorrading frequentie? Wat is de impact van visuele merchandising? Wat is de effectiviteit van de buffers? De business intelligence functionaliteiten werden gebruikt om een aangepast dashboard op te zetten.

Vanuit het oogpunt van de flowmanagers werd het model snel begrepen, is er geen black box-effect en worden beslissingen op tijd genomen dankzij executie signalering.

Naast het aanvullen van de winkels maakt het proces het ook mogelijk om het verbruik in de distributiecentra stroomopwaarts te reguleren, om zo de transitie naar pullflow te faciliteren en zo helemaal terug te gaan naar de fabrieken en leveranciers, voor een veel grotere dynamiek te faciliteren van de ene kant van de keten naar de andere.

Als u het geluk heeft om uw supply chain te kunnen synchroniseren op basis van een pull flow van kassa-informatie (point of sale), aarzel dan niet, DDMRP is ideaal om dit te doen!