Religieuze oorlogen, achterhoedegevechten, beste praktijken, wat dacht je van vrede sluiten

In de afgelopen weken hebben we in o.a. Frankrijk twee nogal virulente online publicaties gezien tegen DDMRP, waarvan de ene stelt dat “DDMRP egocentrisch en kortzichtig is”, en de andere een “numeriek standpunt” geeft over DDMRP, om samenvattend te concluderen dat de methodologie veel te simplistisch is.

We heb dit soort debatten in 2014 meegemaakt toen wij, samen met anderen, DDMRP in Frankrijk introduceerden en bevorderden, en er zeer weinig implementaties hadden plaatsgevonden. Ik kan alleen maar verbaasd zijn dat meer dan 6 jaar later partijen de verbeteringen die implementaties hebben gebracht niet accepteren. Deze zijn in meerdere (universitaire) publicaties en conferenties gevalideerd.

We kunnen dit op een positieve manier zien. Het lijdt geen twijfel dat de twee publicaties waarnaar ik verwijs, gemaakt zijn om de aandacht en het internetverkeer te trekken naar de websites van hun uitgevers, in dit geval twee bedrijven met belangen in sales forecasting oplossingen en APS (Advanced Planning Solutions). Dat wil zeggen, om de aandacht te vestigen op hen door te surfen op de DDMRP-rage. Relevante SEO-strategie. Ik zal in deze post geen links naar deze publicaties opnemen om te voorkomen dat ze meer bekendheid krijgen dan ze verdienen.

Helaas duiden deze publicaties vaak op een gedeeltelijk of partieel begrip van de methodologie en een diepgaand misverstand over de softwareoplossingen op de markt, en in het bijzonder de oplossingen van Demand Driven Technologies, pionier en leider in dit segment.

In plaats van in een discussie van specialisten te vervallen en de aangevoerde argumenten één voor één te weerleggen, kan ik gewoon getuigen van de snelle en zeer belangrijke vooruitgang van de bedrijven die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden in hun Demand Driven-avontuur, en u laten kennismaken met enkele van hen. U maakt dan kennis met enthousiaste teams die blij zijn met de resultaten van de implementatie van nieuwe processen en systemen.

Wacht even, wacht even. Veroverd en blije gebruikers na de implementatie van een nieuw IT-systeem? In meer dan 3 decennia dat ik betrokken was bij het opstarten van verschillende ERP- en APS-systemen, heb ik dit niet zo vaak gezien, of wel?
De polarisatie rond DDMRP blijft me erg vreemd. Aan de ene kant zijn er de onvoorwaardelijke fanatiekelingen, die soms aan de aanpak enkele deugden lijken toe te schrijven die grenzen aan het magische… en die je uitnodigen om contact met hen op te nemen om je te bespotten. Aan de andere kant zijn er de tegenstanders, die je misschien ook iets te verkopen hebben.

Deze “godsdienstoorlogen” binnen de supply chain-gemeenschap zijn niet nieuw. Ik begon mijn carrière in de supply chain in 1985 (ja, ik weet het, ik ben een dinosaurus), en ik heb in 35 jaar de kans gehad om veel van deze gevechten bij te wonen of er aan deel te nemen.

Mijn ervaring is die van een professional in de eerste plaats – ik heb 29 jaar doorgebracht in supply chain verantwoordelijkheden in multinationale industriële bedrijven. Ik ben in deze bedrijven betrokken geweest bij de introductie van MRP, S&OP, PDP, sales forecasting, Kanban, LEAN, constraintsteering, 6 sigma, en elke keer was het een strijd om te overtuigen, vaak tegen zelfverklaarde specialisten.

Ik heb mijn deel van de religieuze oorlogen gekend. “Je moet stoppen met kijken in de achteruitkijkspiegel en sturen op forecast”, “Afhankelijke vraag moet worden berekend, niet voorspeld”, “We werken nu met LEAN, je moet de stekker uit de MRP-berekening trekken”, “Voorspellingen zijn waardeloos, je hoeft alleen maar de echte vraag te gebruiken”, om slechts een paar van de spreuken te gebruiken die ik ben tegengekomen.

Gedurende mijn hele operationele carrière heb ik geprobeerd te experimenteren met mijn teams en pragmatisch over te nemen wat werkte. Ik ben de afgelopen 6 jaar naar de duistere kant van het consulteren gegaan, maar de bedrijven die ik heb begeleid zullen ongetwijfeld zonder dogmatisme kunnen getuigen van hetzelfde pragmatisme.

Ik heb onderweg een aantal inzichten gekregen. Bijvoorbeeld:
– Pull-Flow werkt beter dan Push-Flow
– Voorspellingen zijn verkeerd maar nuttig op een geaggregeerd niveau
– De menselijke factor is essentieel in het beheer van een supplychain.
– S&OP is een sleutelproces, zolang het maar gebaseerd is op de evaluatie van scenario’s.

Toen ik begin 2010 DDMRP ontdekte, overtuigde me de collaboratieve kant ervan: de kern van de methodologie is een combinatie van goede praktijken die in de loop der jaren zijn ontwikkeld op het gebied van LEAN, TOC, MRP etc. DDMRP maakt het een samenhangend, toegankelijk en makkelijk te begrijpen geheel voor onze teams, uitgerust op het gebied van software, training en implementatieprocessen. Mijn ervaring is dat het mij in staat stelt om in binnen 6 maanden tot een jaar, diepgaande transformaties uit te voeren die mij in het verleden 3 tot 5 jaar inspanning hebben gekost en 10 keer de kosten om te implementeren in de bedrijven waarvan ik de supplychain beheerde…

In de afgelopen 6 jaar hebben veel bedrijven en supply chain experts zich aangesloten bij de Demand Driven beweging. Debatten zijn welkom, de toegewijde LinkedIn-groepen zijn er specifiek voor ingericht. Als u ervan overtuigd bent dat het nu belangrijker dan ooit is dat bedrijven zich aanpassen aan een steeds meer VUCA-omgeving, lever dan uw bijdrage, laten we het model en de tools samen verbeteren, maar laten we niet met doemdenken komen.

DDMRP en het DDAE-model is een grote versneller van transformatie, laten we de steriele achterhoedegevechten stoppen en onze bedrijven helpen om op te bloeien en door crisis heen te komen, laten we de haters aan Facebook of Twitter overlaten, deze zijn hopeloos in operationeel management.

Bron: https://blog.demanddriventech.com