Supply Chain planners, durf later te beslissen, alstublieft!

Als supply chain professionals zijn we allemaal getraind om te anticiperen. Dit is natuurlijk absoluut noodzakelijk: we moeten ons bedrijf voorbereiden op de toekomstige behoeften.

Ik merk echter bij elke DDMRP-implementatie een vervelende gewoonte de kop opsteekt: we plaatsen te vroeg productieorders, en we plaatsen te lang van tevoren bestellingen bij onze leveranciers. Als we te vroeg beslissingen nemen, sluiten we ons af voor alternatieven. Want wat gebeurt er als de vraag verandert?

Onze MRP-systemen zorgen er vaak voor dat we orders te vroeg (moeten) bestellen.

Laten we een voorbeeld nemen: we hebben een forecast en vaste orders voor eindproducten geladen.

Als ik inkoper/planner ben verantwoordelijk voor inkoop onderdelen soms meerdere BOM-niveaus lager, zie ik netto eisen die in de tijd zijn gefaseerd – zonder te weten wat hiervan voor sales orders, forecast, veiligheidsvoorraden zijn. Deze behoeftes worden zeer nauwkeurig berekend door het ERP-systeem, het zijn officiële systeemcijfers, het wekt vertrouwen. Ik moet daarnaast elke keer in de productie vergaderingen uitleggen waarom er onderdelen tekorten zijn. Eenmalig zal een leverancier me wel uit de brand helpen met kortere levertijden, maar om deze standaard te verkorten dat is een heel proces. Het is duidelijk dat het in mijn eigen belang is om bestellingen ver van te voren al te plaatsen.

Maar te vroeg beslissen is verkeerd…

Laten we ons besturingsmodel en de werkelijke tijdsbestekken waarin we orders moeten vrijgeven begrijpen. Laten we dan het besturingsmodel bouwen om het aankoopmoment te optimaliseren, en laten we dagelijks valideren met het juiste gereedschappen.
Onze oplossingen zijn ontworpen om te voorkomen dat er te vroeg wordt besloten. Een te vroege voorraad aanvulling zal de pijplijn voorraad over de groene top laten gaan. Productie planning (DBR) adviseert het juiste moment om een productieorder vrij te geven, zodat deze op tijd in de tijdbuffer aankomt bij het meest kritische knelpunt.

Vraag gedreven leiderschap is een van uw uitdagingen op het gebied van verandermanagement: u moet uw teams van planners het vertrouwen geven om later te durven beslissen!