Vermindering van doorlooptijden met DDMRP

Er is vaak een misverstand. Hoe kunnen we, door het implementeren van software, doorloop tijden verminderen?
Het antwoord, dat kunnen we niet…

Het verminderen van de doorlooptijd komt niet van het gebruik van magische software. Het verminderen van doorlooptijd komt voort uit het herzien van het ontwerp van uw toelevering (flow) model. De software faciliteert dit, vooral door een efficiënt proces van optimaliseren van de voorraad ontkoppel punten en het berekenen van ontkoppelde doorlooptijden.

Maar de echte rijkdom, de intelligentie, die heb je al binnen je teams, daar hoef je geen software voor te kopen, je hoeft alleen maar te observeren. “Leren zien” – LEAN-veteranen zullen dit herkennen.

Een van de sterke punten van de implementatie van de DDMRP-methodologie is in de eerste stap, een essentiële voorwaarde: het positioneren van de ontkoppelingspunten.

Het is niet zo gebruikelijk om eerst het besturingsmodel te herontwerpen vooraleer een softwareprogramma op te zetten. Hoeveel ERP-implementaties beginnen met een ‘fase 1: we stellen geen kritische vragen, we zetten in het nieuwe ERP-systeem wat we vandaag in het huidige systeem doen’. En omdat het avontuur lang en kostbaar is, houden we vaak vast aan deze fase 1…

Hoe kan het operationeel model worden herzien? Het is meestal heel eenvoudig:

• Zet een team rond de tafel dat jouw processen en flow kent…
• Breng uw goederen stromen in kaart (op een macro-manier)
• Positioneer uw (realistische) deadlines langs uw stromen, en de verwachtingen van uw klanten.
• Identificeer gemeenschappelijke, terugkerende onderdelen of (sub) assemblages
• Ontwerp uw targetcartografie, en de bijbehorende beheer methoden, in een collectief intelligentieproces.
Soms zijn de doorlooptijd winsten al aanwezig, zonder enige structurele verandering, en kan makkelijk de vertaalslag gemaakt worden naar het planning en executie proces.

Laten we enkele voorbeelden nemen van recente projecten:

1. Fabrikant van medische hulpmiddelen (assemblage)
Deze fabrikant assembleert een verscheidenheid aan medische hulpmiddelen, waarvan de meeste uit voorraad worden vervaardigd en sommige op bestelling worden gemaakt. De montage zelf is relatief eenvoudig en agile, het wordt uitgevoerd in een paar uur op flexibele wijze. Na de montage is er een lang kwaliteits- en vrijgave (release)proces. Montage en vrijgave duren 4 weken. De assemblages bestaan uit een groot aantal componenten en subassemblages.

Tot de implementatie van DDMRP bedroeg de doorlooptijd voor het aanvullen van de voorraad eindproducten, oftewel “make-to-order”, ongeveer 3 maanden. Waarom 3 maanden als montage en vrijgave 4 weken duurt? “Omdat we niet zeker weten of we de componenten klaar hebben voor montage, hebben we een 6 weken durende vaste MPS om de toevoer van componenten veilig te stellen”.

Na de installatie van DDMRP-buffers om de componenten te garanderen voor de assemblage, daalde de vertraging tot 2 weken vast MPS + 3 weken vrijgave, d.w.z. 5 weken in plaats van 10.

Bovendien worden, nu de teams vertrouwen hebben in het proces, worden nieuwe mogelijkheden geïdentificeerd om de doorlooptijden te verkorten.

2. Fabrikant van machinaal bewerkte onderdelen
Deze fabrikant bewerkt gemeenschappelijke onderdelen in het eerste deel van het proces – dit is een opeenvolging van bewerkingsstappen en externe bewerkingen, met routings die ongeveer vijftien bewerking stappen kunnen omvatten. In het tweede deel van het proces worden deze bewerkte componenten gebruikt om eindproducten te produceren waarin assemblages, afwerking en differentiatiebewerkingen zijn verwerkt. Deze producten worden vanuit voorraad geleverd naar onze klanten.
De vroege stadia van het productieproces zijn vanuit het oogpunt van capaciteit zeer beperkt(knelpunt). Dus ook al was er lange tijd het idee geweest om het proces te ontkoppelen met een voorraad halffabricaten na de machine centers, dit was nog nooit mogelijk geweest.

De voorraden gereed product werden berekend met een fabricage doorlooptijd van 16 weken. Dus als resultaat, hoge voorraadtargets. Om dit niveau van de voorraad eindproducten te handhaven, moesten alle bewerkte halffabricaten onmiddellijk worden verwerkt om zo in de voorraad eindproducten te worden geduwd.

Als gevolg van een review op het model is de doorlooptijd van de herbevoorrading voor eindproducten teruggebracht tot 4 weken in plaats van 16 weken. Binnen enkele weken wordt de daling van de werkdruk aan het einde van het laatste proces gereduceerd en kon de voorraad halffabricaten opgebouwd worden.

Het effect? De voorraad aan eindproducten daalde sterk, en de bewerkingsstroom die op gang kwam, liet toe de voorraad aan halffabricaten op te bouwen die het bedrijf hard nodig had… Het was gewoon een kwestie van durven.

3. Fabrikant van de verpakkingen
Deze fabrikant vervaardigt verpakkingsonderdelen. De fabriek levert een distributiecentrum. De gedefinieerde doorlooptijd in ERP is 4 weken. Dit is een vaste horizon die ontworpen is om de bezettingsgraad van de fabriek te optimaliseren.
Bij het lezen van de eerste analytische DDMRP-grafieken onder R+ bleek meteen dat de historisch beschikbare netto flow vergelijking met het bestaande stuurmodel op ongeveer 50% van de buffers evolueerde, terwijl deze op het niveau van de groene zone had moeten liggen.

– Weet je zeker dat het vier weken te laat is? Vraag de adviseur.
– We hebben niet genoeg capaciteit voor vier weken, dus ik doe elke week alleen noodgevallen om de behoeften van de huidige week en volgende week te dekken. Antwoord de productieplanner.
– Betekent dit dat je doorlooptijd eigenlijk twee weken is?
– Oh ja, je hebt gelijk, laten we het veranderen.

Nu werkt deze fabriek met een doorlooptijd van 2 weken, met veel minder stress en noodgevallen omdat dit het normale model is, de voorraadnormen op het distributiecentrum zijn teruggebracht van 4 naar 2 weken wat meer flexibiliteit heeft gegeven… en het productieschema van de fabriek is stabieler dan toen het “bevroren” was op 4 weken.

Veel vergelijkbare voorbeelden kunnen hier worden toegevoegd, en u zult veel van deze voorbeelden vinden in onze gepubliceerde casestudies. Het is geen magie. Het is het gezond verstand van uw teams, met de ondersteuning van relevante software…