AI in supply chain: fictie scheiden van de werkelijkheid


 

Adaptieve voorspelmethodieken. Zelfrijdende vrachtwagens. Autonome planning. AI (Artificiële Intelligentie) meldt zich voor uw supply chain. Correct?

In veel opzichten kunnen we de futuristen vergeven voor het hebben van een beetje scepsis als het gaat om AI in de toeleveringsketen. Volgens onderzoek van Deloitte zei slechts 40% van de supply chain executives actief gebruik te maken van AI. Het MHI Annual Industry Report 2021 zette dat cijfer lager, op 17%, terwijl het American Productivity & Quality Center ontdekte dat slechts 13% van de leidinggevenden het komende jaar een grote impact van kunstmatige intelligentie voorziet.

Dit alles ondanks de voordelen die supply chain-executieven die AI hebben geïmplementeerd, zeggen dat het hen heeft geholpen voor het bereiken van: lagere kosten, hogere inkomsten en voorraadverminderingen tot 75%.

Om nog maar te zwijgen van een wereldwijde pandemie die nog steeds een dringende en niet aflatende oproep is voor flexibelere, veerkrachtigere en intuïtievere toeleveringsketens.

“AI is nog steeds baanbrekend”, zei technologie analist en auteur Joe McKendrick op onze Global Conferentie in 2021.

Toch zijn de verbeter kansen reëel. Hier is een kort overzicht van wat er nu beschikbaar is en wat er nog komen gaat.
 

Een korte geschiedenis van AI in de toeleveringsketen

Zoals McKendrick opmerkte, is de zoektocht naar supply chain intelligentie eigenlijk al tientallen jaren in de maak.

“De ontwikkeling van elektronische gegevensuitwisseling, of EDI, om informatie over inkooporders en specificaties door te geven, was het begin van een genetwerkte benadering van supply chainmanagement,” legde hij uit. Helaas was EDI niet iets dat kleine tot middelgrote ondernemingen alleen konden beheren. In plaats daarvan waren ze afhankelijk van grotere hub-bedrijven die het personeel en de middelen konden betalen om netwerken op te zetten en te onderhouden.

Dat veranderde in de jaren negentig, met de opkomst van het Internet. De transparantie nam toe naarmate voorraad- en logistieke systeemdata gegevens via het internet leverden en deze toegankelijker maakten voor handelspartners buiten de bedrijfsmuren.

Nu begint een derde golf op te komen met de toepassing van op AI gebaseerde inzichten om de toeleveringsketen uit te breiden en te verbeteren. Volgens McKendrick draait de AI-kans om veerkracht: in staat zijn om te innoveren en te verschuiven naarmate de vraag of aanbod verandert.

Het is een waarde propositie die vooral overtuigend is in een post-Covid-wereld.
 

De zoektocht naar veerkrachtige toeleveringsketens

Zoals industrieanalisten hebben opgemerkt, is de heilige graal van postpandemie supply chain management geen kostenbeheersing maar wendbaarheid. Uit een onderzoek van Bain & Company bleek dat een investering in supply chain stabiliteit van 15% tot 25% en een stijging van de klanttevredenheid met 20% tot 30% kan worden bereikt. Ze helpen productieteams ook om de veranderende marktvraag bij te houden, een aanzienlijk concurrentievoordeel.

Dus hoe helpt AI de bedrijven om veerkrachtigere toeleveringsketens op te bouwen?


Door hun vermogen om te reageren op complexiteit en verandering te verbeteren. Mogelijke user cases zijn:

  • Planners helpen dreigende stormen te monitoren en de impact van verstoringen van hun fabrieken te beoordelen;
  • Integreren van data uit verschillende bronnen, zodat leidinggevenden minder tijd moeten besteden aan het begrijpen van cijfers en meer tijd kunnen besteden aan het analyseren van de implicaties;
  • Orde brengen in de chaos van diversiteit van SKU’s;
  • Voorspellen van klantbehoeften en supply chain managers helpen bij het begrijpen van zich opkomende trends.

 

Dus… Zijn we er al?

Helaas zijn er nog genoeg uitdagingen als het gaat om het implementeren van AI in de supply chain.

De meeste organisaties hebben simpelweg niet de gegevens die nodig zijn om AI-aangedreven systemen te ontwikkelen, trainen en verfijnen van de honderdduizenden gegevenspunten die relevant, accuraat, up-to-date en consistent zijn.

Verandermanagement is een ander groot probleem. Veel organisaties wisselen nog steeds informatie uit via EDI of e-mail—of zelfs pen en papier. Het is onwaarschijnlijk dat het transformeren van processen die zo diep in de organisatie zijn geworteld, eenvoudig zal zijn, vooral omdat de technologie nog steeds evolueert. Black-box AI heeft zorgen geuit over bias en risico’s. Op een praktischer niveau heeft een op de vier leidinggevenden gezegd dat ze handmatig moesten ingrijpen om een door AI gegenereerd besluit te overschrijven.

Meer fundamenteel moet de samenwerking tussen technologen en supply chain-experts toenemen als AI iets anders wordt dan een oplossing die op zoek naar een probleem.

Zoals VIJAY Vijayasankar van IBM in een recente online talk met Jon Reed van Diginomica uitlegde, is het voor technologen niet genoeg om AI- en machine learning-technieken te begrijpen. “Je moet ook het proces kennen. Hoe quote-to-cash werkt in elk ERP is niet iets waar je een dataspecialist in twee dagen in kunt onderwijzen. Het is ook moeilijk om machine learning in een paar dagen of weken aan een ERP-specialist te leren. Het is belangrijk dat we kennis kruisbestuivingen.”
 

Het vraag gestuurde perspectief

Als we kijken naar AI bij Demand Driven Technologies, zien we hier de kans. Replenishment+ en andere DDMRP-oplossingen geven planners een intelligente, data gedreven weergave van de materiaalvoorraad. Toch vereisen ze nog steeds dat gebruikers een bepaalde hoeveelheid configuratie en aanpassing maken, of het nu gaat om veiligheidsvoorraad niveaus of DDMRP-bufferinstellingen.

In de toekomst is het niet moeilijk om je een systeem voor te stellen dat afhankelijk is van AI en patroonherkenning om die instellingen zonder tussenkomst te configureren, waardoor het gemakkelijker te implementeren en intuïtiever te gebruiken is.

“Uiteindelijk zal het beheren van een toeleveringsketen meer aanvoelen als een piloot van een commerciële luchtvaartmaatschappij. Je gebruikt onze instrumenten om te controleren en aanpassingen te maken, maar je zult de hele tijd de stuurknuppel in de hand houden, alleen om het vliegtuig te laten vliegen,” verklaarde Erik Bush, onze CEO en medeoprichter, op de conferentie. “Over tien jaar zullen cognitieve supply chain-mogelijkheden de reis veiliger en betrouwbaarder maken, en ze vereisen veel minder menselijke interventies dan we vandaag gewend zijn.”