De flow heeft ritme nodig

Muziek en ritme

Als je een muzikant bent, of gewoon een muziekliefhebber, heb je waarschijnlijk het ritme in je hoofd!

Van klassiek tot pop, rock, electro of de flow van een rapper, muziek is flow, nietwaar?

Wat de overgrote meerderheid van deze vormen van muziek – althans westerse – gemeen heeft, is een ritme, een cadans, een polsslag.

Wat is het nut van dit ritme? Ik ben geen muzikant of musicoloog, maar ik kan me voorstellen dat dit ritme verschillende functies heeft in een muzikale stroom:

  • Orkestreren van samenwerking tussen muzikanten
  • Zorg ervoor dat iedereen zijn partituur (of improvisatie) in harmonie kan spelen
  • Voorkom dat u te laat of te vroeg bent
  • Bied luisteraars de stroom aangepast aan hun muzikale smaak

Orkestratie, samenwerking, flow, zoete muziek voor de oren van onze supply chain managers, toch?

Deze combinatie van flow en cadans is ook terug te vinden in de natuur. Het ritme van ons hart is essentieel voor onze vitale stromen, nietwaar?

Het is identiek in de overdracht van onze informatiestromen: of ze nu radiografisch, elektrisch of licht pulsen zijn, onze communicatie is gebaseerd op golven en frequenties, toch?
 

Sturen met Takt

Evenzo heeft de stroom naar onze toeleveringsketens en fabrieken ritme nodig. En wat is het juiste ritme om onze materiaalstroom te orkestreren? Het tempo van de marktvraag, natuurlijk.

Dit is de kern van de Demand Driven methodologie: om onze stromen op marktvraag te versnellen. LEAN-specialisten weten dit al heel lang: dit is de definitie en het doel van takt time.
 

Op zoek naar het verloren ritme

Om een stroom van muziek te leveren, hebben muzikanten mechanismen; een metronoom, een dirigent die het tempo verslaat en de stromen coördineert, een drummer, percussie…

Als je goed kijkt naar elk hoekje en gaatje in je managementsysteem, je favoriete ERP-systeem dat je feeds moet orkestreren, vind je dan een pulserend mechanisme, een ritme, een progressie waarop je het tempo van je streams in real time versnellen en synchroniseren? Een mmmhh. Waarschijnlijk niet.

Onze ERP-systemen zijn ontworpen om behoeftes te berekenen die betrekking hebben op de actuele vraag, werkelijke orders en prognoses. Ze zijn niet ontworpen om de stroom dynamisch te sturen. Het zal ons niet verbazen dat we last hebben van synchronisatieproblemen.
 

Gedreven vraag en cadans

De basismechanismen van DDMRP, de eerste stap in een Demand Driven Adaptieve Enterprise-model, bevatten een basisfrequentie. Het wordt gemiddelde dagelijkse consumptie (ADU (Average Daily Usage)) genoemd. Deze ADU kan historie, prognoses en externe factoren bevatten, maar bestaat nog steeds uit een gladgestreken gemiddelde. Soms zijn mensen verrast hierdoor. Waarom men bijvoorbeeld de gemiddelde vraag over de afgelopen 12 weken combineren met de gemiddelde prognose voor de komende 8 weken?

Toen ik een jonge elektronica-ingenieur was, bestond mijn stage uit het ontwikkelen van een elektronische kaart voor het ontvangen van een satellietsignaal. De eerste stap in deze signaalverwerking, alvorens een digitaal algoritme te overwegen, was, met behulp van een analoog filter en een fase vergrendeling lus, om de signaaldrager te detecteren – met andere woorden de basisfrequentie, het ritme van die stroom, die aanvankelijk niet zichtbaar was vanwege de ruis in het ontvangen signaal.

Dit is de primaire functie van de ADU van de DDMRP: het extraheren van het basistempo van de vraag, gemaskeerd door het geluid van variabiliteit, variabiliteit in de dagelijkse vraag van de klant en zelf toegebrachte variabiliteit in onze optimistische of pessimistische prognose processen.
 

Is een ADU voldoende om gelijke tred te houden met de flow?

Nee. Het is een vereiste, die dezelfde functie heeft als mijn analoge elektronische kaart in de jaren 80: reinig het geluid van het ingangssignaal.

Om de stroom echt te versnellen, hebben we aanvullende mechanismen nodig: controlepunten en Drum (knelpunten), gebruikt op twee niveaus:

  • Bij de S&OP (of beter gezegd de DDS&OP) – voor de algehele verificatie van belastingen op kritische middelen. Dit is wat we gebruiken voor RCCP (Rough Cut Capacity Planning) in onze Advanced Planning Module.
  • Tijdens planning en order executie. Onze speciale module heet DBR, afgeleid van het “Drum-Buffer-Rope” controle logica van de knelpunten theorie (Theory of Constraints). Het draait allemaal om het instellen van een tempo en het plannen van de flow in real time.

Om de flow op de klantvraag af te stemmen moet je ritme in je ERP zetten!

We zullen in een toekomstige post terugkomen op de praktische implementatie van deze manier van aansturen. Blijf afstemmen op ons kanaal!