De perfecte productieplanning bestaat niet!


Industrie 4.0 en digitalisering nemen toe. Technologie verplaatst zich naar de werkvloer. LCD-aanraakschermen vervangen geleidelijk fysieke borden en post-its.

Wel moeten we erkennen dat de overgrote meerderheid van onze productie lijnen, hoe complex ook, gepland zijn in Excel, toch?
 

De belofte van planningsalgoritmen

Planning oplossingen bestaan al tientallen jaren, met beloftes van resultaten waar elke productiemanager blij mee zou moeten zijn: optimalisatie van het gebruik van productiemiddelen, real-time interactieve integratie, geavanceerde algoritmen, enz. Als u naar de websites van enkele van de gespecialiseerde leveranciers kijkt, vindt u enkele verleidelijke beloften: “productieplan op meerdere niveaus in real-time geoptimaliseerd”, “gesynchroniseerde bezettingsgraad rekening houdend met meerdere knelpunten”, “live planning”, “eindige capaciteit MRP-berekening”, “optimalisatie van resourcegebruik”… Eindige capaciteit, synchronisatie, optimalisatie…

Het klinkt relevant, maar we komen meerdere bedrijven tegen die een planningstool probeerden te implementeren en na een tijdje opgaven om Excel en de kennis van hun planners opnieuw toe te vertrouwen om de productie te orkestreren. Er zijn waarschijnlijk verschillende redenen: geavanceerde maar obscure algoritmen, moeite om rekening te houden met bepaalde situaties, etc.
 

Wet van Murphy

Maar waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat zodra een geoptimaliseerd productieplanning is gedefinieerd, het onmiddellijk verouderd is omdat een van de kleine gebeurtenissen die het leven van een fabriek zo speciaal maken, heeft plaatsgevonden: een batch wordt geblokkeerd, kwaliteitsproblemen, de machine is buiten gebruik, een onderdeel is niet op voorraad, Marcel is ziek en hij is degene die weet hoe het moet… Dus we moeten het plan opnieuw doen – met veel technologie om alles opnieuw te synchroniseren in een “beginnen van nul” … en dit nieuwe plan kan binnen een paar uur verouderd zijn.

Met andere woorden, het geoptimaliseerde productieschema is een luchtspiegeling. Om een productieorganisatie te beheren, hebben we een routekaart en zichtbaarheid nodig waarmee we de juiste prioriteiten kunnen bepalen en de aanpassingen aan onvoorziene omstandigheden aan de teams op het veld kunnen delegeren.
 

Wat is het doel van een productieplanning?

Als er niet zoiets bestaat als een “ideale” productieplanning, hoe kunnen we dan een “relevant” productieprogramma opzetten dat aan onze belangrijkste verwachtingen voldoet?

Wat is het uiteindelijke doel van ons productieplanning?

  • Om onze klanten betrouwbare beschikbaarheidsdatums te beloven die zo dicht mogelijk bij hun verwachtingen liggen.
  • Om optimaal gebruik te maken van onze kritieke middelen – met name om capaciteitsverliezen op onze knelpunten te voorkomen.
  • Om onze productieteams duidelijke prioriteiten te geven, zodat ze “live” de juiste beslissingen kunnen nemen.
  • Facilitatie flow, doorlooptijdreductie en continue verbetering.

 

Rekening houden met variabiliteit

Maak je geen zorgen: Murphy ‘s wet zal toeslaan, er zal variabiliteit zijn. We moeten het dus integreren in het plan – en in de uitvoering zoals het gebeurt. In het DDOM (Demand Driven Operating Model) wordt dit gewaarborgd door bij het opstellen van het plan rekening te houden met capaciteit buffers en tijd buffers.

Deze buffers omvatten vrijheidsgraden: zolang de uitvoering realiteit niet verder gaat dan de operationele bereiken die door deze buffers worden gedefinieerd, zal ons planning worden beschermd. Dit betekent ook dat we bij onze controle routines in de werkplaats onze beslissingen moeten nemen op basis van de status van deze buffers. Als sommige orders in het rood komen, is er geen dubbelzinnigheid: ze moeten prioriteit krijgen.
 

Optimalisatie bij uitzondering

Een relevant productieprogramma definieert niet alles op alle werkstations. Het is verfijnd, geoptimaliseerd, alleen op kritieke middelen. De knelpunten. De goederen uitgifte planning. Het begin van de werkorders.

Het is belangrijk dat een knelpunt wordt geoptimaliseerd, dat er niet meer wijzigingen van seriegrootte worden aangebracht dan nodig is, dat dit knelpunt niet wordt gestopt vanwege gebrek aan materiaal.

Voor alle andere werkplekken moeten we gewoon af en toe de status van de buffers volgen: zolang we niet het risico lopen ze te veel stilstaan, is alles in orde!
 

Als het vliegtuig opstart, brengen we het naar zijn bestemming.

Tijdens productie het complete plan omgooien is geen geweldig idee… Hoe meer een plan verandert, hoe minder plan er is. Dus zoveel mogelijk moet uw planning op de belangrijkste punten van het proces – de controlepunten – ongewijzigd blijven wanneer een productieorder begint. Buffers zijn er om deze punten te beschermen.
Wanneer een vliegtuig opstijgt, volgt het zoveel mogelijk zijn vluchtplan. Er kunnen onweersbuien op komst zijn, maar de piloot moet zich bij uitzondering aanpassen, met zoveel mogelijk respect voor de aankomsttijd…

Een onvolmaakt plan voor uitstekende service

Ons productieplan moet ons daarom in staat stellen realistische leverdata te beloven – verenigbaar met onze capaciteiten en beschermd tegen variabiliteit. Het moet de teams op de vloer ook in staat stellen om onderweg de best mogelijke beslissingen te nemen – bijvoorbeeld via de “Drum-Buffer-Rope” (DBR) tijd bufferborden, weergegeven op de LCD-touchscreens van uw productievloer 4.0!