Hoe beheer ik nieuwe product lanceringen met DDMRP?


Nieuwe producten in de markt zetten is een van de processen die u wilt definiëren bij het ontwerpen van uw vraag gestuurd model.

Het maakt gebruik van specifieke technieken om verschillende redenen:

  • Als nieuw product heb je per definitie geen historisch vraagpatroon.
  • Onzekerheid over het vraagprofiel is groter dan bij een langer bestaand product,
  • Er kunnen eerste startup bijwerkingen zijn: het starten van een distributienetwerk, hoeveelheden product voor training, hoeveelheid product voor adverteren in de winkel etc…

Bij de lancering van een nieuw product moet u risico’s nemen. Het doel is echter om minder risico’s te nemen dan bij het gebruik van conventionele planningstechnieken.

Vaak zal in de conventionele aanpak, onder druk van legitiem optimistische marketing- en verkoopteams, een eerste “push” worden georkestreerd – om een aanzienlijke initiële hoeveelheid te leveren of te kopen, en om deze in het distributienetwerk te duwen voor maximale initiële beschikbaarheid voor klanten. Deze tactiek heeft echter ook nadelen: voor hoeveel lanceringen is de initiële winkelvoorraad te groot en wat is de kans dat de voorraad op de verkeerde bestemmingen wordt ingezet?

Het hele doel zal dan ook zijn om tactieken toe te passen die een geleidelijke aanpassing aan de realistische vraag mogelijk maken, met aanvullingen wanneer additionele klant behoeftes zich voordoen.
 

Hoe bereken ik dan het ADU (Average daily Usage(Gemiddeld dagelijks verbruik)?

U hebt geen historie voor deze nieuwe producten, dus u moet uw ADU baseren op een vorm van forecast.

Als u nog geen goed gestructureerd forecastproces hebt, kunt u overwegen er een instellen voor uw nieuwe artikelen, mogelijk via Excel (hum…), en de berekening van deze items overschakelen naar een gemiddelde dag prognose. Als je een forecasting oplossing hebt (bijvoorbeeld die van onze partner Colibri), is dat nog beter omdat je in de basis een samenwerkingsproces hebt met inbreng van marketing, sales en supply chain.

U kunt deze nieuwe producten ook koppelen aan bestaande (vergelijkbare)items, om hun geschiedenis op te halen en er mogelijk een verhogings- of reductiefactor op toe te passen.

De laatste optie is om een statische ADU te positioneren om met meten te beginnen.

In alle gevallen zal speciale monitoring moeten worden geboden vanaf het moment dat de vraag zich manifesteert, om het profiel aan te passen en over te schakelen naar de “productie” modus zodra er een stabielere meetbasis is.
 

Welk bufferprofiel?

Als u denkt dat uw nieuwe artikelen vergelijkbaar zijn met bestaande artikelen, kunt u de profielen van die referentieartikelen koppelen aan uw nieuwe artikelen.

U kunt ook bufferprofielen instellen die u definieert voor deze nieuwe producten. Bijvoorbeeld een profiel ‘Nieuw product, gemiddelde tijd, gemiddelde variabiliteit’. Deze profielen worden standaard toegewezen aan elk nieuw product, totdat u voldoende terugkoppeling heeft om standaard- of automatische profielen toe te wijzen eventueel met behulp van onze “bufferprofiel assistent”.

De derde optie is om een statisch profiel tijdelijk te positioneren (Replenished Override of Min/Max).

Welke optie u ook kiest, wij hebben het volgend advies voor nieuwe producten:

  • Reduceer groene gebieden zoveel mogelijk. In deze fase is het belangrijker om frequent het juiste product op de juiste plaats aan te vullen dan efficiënt te zijn.
  • Om de rode zone te beveiligen. Je hebt natuurlijk meer onzekerheid met nieuwe producten. Een goede gewoonte is om tijdelijk een rode zone aanpassingsfactor toe te passen op uw nieuwe producenten.

Project scenario’s en voorraad positie aanpassingsfactoren

Met behulp van de DDS&OP (Advanced Planning Module) kunt u mogelijke vraagscenario’s testen, inclusief het fenomeen van Multi-niveau voorraad opbouw en buffer aanpassingen die vooraf worden gepland om aan deze vraag te voldoen.

Het onderstaande voorbeeld, vanuit een echt klantscenario, toont de projectie van een buffer op een snel opschaal scenario. Het is duidelijk dat de buffer niet op tijd zou reageren.
 

De toepassing van de aanpassingsfactoren van voorgestelde zones voor de gele zone maakt het mogelijk om een geschikt scenario te creëren, door te anticiperen via onze productie. Dit geselecteerde scenario wordt bijgewerkt bij de product lancering in de markt en maakt het mogelijk om de middelen aan te sturen via de berekeningen van de verwachte bezettingsgraad en knelpunten.
 

Zorg ervoor, nieuwe producten zijn de toekomst van uw bedrijf!

Succesvolle productlanceringen zijn voor de meeste bedrijven essentieel voor hun succes, omdat de bestaansrecht en inkomsten van morgen direct gekoppeld zijn aan deze successen. Van de Adaptieve Sales en Operationele planning tot vraag gedreven supply chain tactiek, het Demand Driven Adaptieve Enterprise-model biedt een proces waarmee deze lanceringen beter kunnen worden begeleid bij de reële marktvraag en beperkt de risico’s die gepaard gaan met bestellen met een forecast die mogelijk slechter voorspelbaar is dan ooit…