Hoe DDMRP u kan helpen bij het verbeteren van de bedrijfsvoering in 2020

Als de DDMRP-specialist voor Price Waterhouse Coopers (PWC), ben is veel betrokken bij het uitleggen van vraag gestuurde concepten, zowel intern als aan klanten. Ik wil graag Demand Driven technologieën bedanken voor de kans om mijn gedachten te delen in deze blog.

In deze eerste post wil ik aan senior management uitleggen waarom ze de voordelen van DDMRP zouden moeten verkennen. In een volgende post, zal ik dieper ingaan in een aantal belangrijke DDMRP-concepten voor de specialisten in het publiek die goed thuis zijn in de traditionele MRP-omgeving en supply chain planning.
 

WAT IS DDMRP?

DDMRP staat voor Demand Driven Material Requirements Planning en is een alternatieve benadering van de traditionele MRP en MRPII methodologieën diep ingebed in de huidige ERP-systemen systemen. Kortom, DDMRP baseert voorraad aanvulling op echte marktvraagsignalen in plaats van prognoses, die bijna altijd onnauwkeurig zijn. Het implementeren van DDMRP kan helpen bij het verbeteren van doorlooptijden, cyclustijden, voorraadniveaus (grondstoffen, componenten en eindproducten) klantenbehoud, marge verbetering, etc.
 

HOE GANGBAAR IS DDMRP?

Mogelijk ben je nog niet bekend met DDMRP, daarin sta je niet alleen. Het concept van het baseren van productie aantallen en voorraad aanvulling op de vraag is niet nieuw natuurlijk, maar het was niet aangepast aan onze moderne markten tot Carol Ptak en Chad Smith het Demand Driven Institute initieerden. Samen met enkele van ’s werelds beste supply chain experts creëerden ze het Demand Driven Operating model, waarvan DDMRP een fundamenteel onderdeel is. Meer volledige geschiedenis van de oorsprong van de vraag-gedreven concepten vindt u door een bezoek aan de over gedeelte van hun website.

De methodologie zelf combineert het beste uit supply chain planning samen met Lean, 6 Sigma en TOC (Theory of Constraints), dus het werd al vroeg geadopteerd in de industriële productiesector en werd geleidelijk aan overgenomen door de groothandel en ook de distributiesector sector. Veel kleine en middelgrote bedrijven waren onder de eerste toe passers. Maar al snel begonnen veel grote en multinationale bedrijven, waaronder organisaties van het kaliber van Michelin, Shell Lubricants, BritishTelecom, en anderen, het potentieel van DDMRP te zien.

Vandaag schatten we dat duizenden bedrijven DDMRP hebben geïmplementeerd of willen implementeren. Een groot deel van de groei is in de afgelopen twee jaar geweest, een periode waarin de methode “mainstream” is geworden in professionele organisaties in de toeleveringsketen. Om in contact te komen met andere professionals gericht op de vraag gestuurde methodologie, raad ik aan om lid te worden van de Demand Driven Group op LinkedIn. U kunt ook Demand Institute volgen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuws.

Demand Driven Technologies was vanaf het begin betrokken bij het definiëren van het DDMRP-model en zij waren het eerste softwarebedrijf company dat werd gecertificeerd door het Demand Driven Institute. Sindsdien hebben andere softwarebedrijven certificering behaald, maar Demand Driven Technologies is de eerste softwareontwikkelaar die alle drie de beschikbare certificeringen heeft behaald: DDMRP, DDOM (Demand Driven Operating Model) en DDSOP (Demand Demand Driven Sales and Operations Planning).
 

WELKE BEDRIJFSRESULTATEN KUNT U VERWACHTEN MET DDMRP?

Eerder noemde ik een aantal verbeteringen die DDMRP u kan helpen bereiken. Bij mijn klanten is de focus bijna altijd gericht op twee primaire KPI’s: het verhogen of onderhouden van hoge serviceniveaus met minimale voorraad.

Veel van mijn klanten hebben al een vrij goede service niveau, ongeveer 95% of meer. Maar, ze bereiken dit vaak ten koste van hoge inventaris. We zijn typisch in staat geweest om service niveaus te handhaven, en zelfs te verhogen, terwijl we de beschikbare voorraad reduceren met 15 tot 30%.

Mijn allereerste klant was een opmerkelijke uitzondering. Ze hadden een intern serviceniveau level van 62%. Hun klanten zagen een veel hoger serviceniveau level, maar dat was grotendeels omdat distributeurs voorraad hielden. Door DDMRP te implementeren, konden we hun serviceniveaus levels verhogen tot 93% zonder toename van de voorraad. Nu werken we met hen samen om wat meer traditionele optimalisatie methodes in de toeleveringsketen te implementeren, zoals markt segmentatie, om hun markt/service niveaus nog hoger te maken.

In mijn volgende post, zal ik in meer detail gaan over hoe DDMRP helpt bij het bereiken van deze doelstellingen. In de tussentijd, voel je vrij om contact met mij op te nemen met vragen. We kunnen verbinding maken op LinkedIn. Ik weet ook dat de geweldige mensen bij Demand Driven Technologies en hun partners u graag helpen om de potentiële impact van DDMRP in uw organisatie te evalueren.

Auteur : Ivan Lavatelli