Hoelang duurt het om uw supply chain wendbaar en veerkrachtig te maken?

Hoelang duurt het om uw supply chain wendbaar en veerkrachtig te maken?

Onder druk van de schokken van de afgelopen twee jaar hebben veel bedrijven zich gerealiseerd dat ze last hadden van structurele zwakheden in hun activiteiten. De pandemie heeft hen onder druk gezet om bepaalde processen te herzien.

Er is bijvoorbeeld een verhoogde focus op onzekerheid in S&OP, want wie zou geloven dat in een pandemie en lock-down situaties, S & OP kan worden gebaseerd op een enkele reeks cijfers, het consensusplan, van verkoopprognoses tot productie- en inkoopplannen? Bedrijven zijn begonnen met het maken van aannames, herzien ze regelmatig en proberen zich zo goed mogelijk aan te passen.

Maar zelfs in deze periode hebben oude reflexen vaak schadelijke effecten gehad. Hoeveel bedrijven hebben bijvoorbeeld hun capaciteit zodanig verminderd dat ze niets overhielden toen het herstel kwam? Er zijn talloze duidelijke voorbeelden van bullwhip-effecten, waarvan sommige regelmatig de krantenkoppen halen.
 

Zal de “wereld na” plaatsvinden?

In deze context worden de termen agility en resilience erg populair in het supply chain ecosysteem. Google gerust “agility resilience supply chain”, je krijgt een paar miljoen zoekresultaten, met persartikelen, enquêtes, adviesbureaus, software (misschien vind je ons in de lijst), etc. Je vindt er wonderrecepten: ‘de 5 sleutels tot het transformeren van je supply chain’, ‘4 strategieën om een meer wendbare en veerkrachtige supply chain te creëren’, ‘3 definitieve kenmerken van een wendbare en veerkrachtige supply chain’. Je vindt er digitalisering, zichtbaarheid, kunstmatige intelligentie, voorspellende dingen, enz.

Wacht even. Is dat niet wat ze je voor de pandemie verkochten?

Als u toezicht houdt op een bedrijf, zijn activiteiten of zijn toeleveringsketen, zult u waarschijnlijk verdwalen in dit moeras. Hoe kunt u echt een diepgaande transformatie initiëren die uw bedrijf veel beter positioneert voor de onbekende turbulentie die komen gaat?

Een belangrijke bijvraag: hoelang gaat het duren? Als je aan een marathon begint die over een paar jaar resultaten oplevert, vergeet het dan: je verliest onderweg momentum, dingen zullen verzanden en tegenwind zal zich opbouwen.
 

Helderheid, vastberadenheid en snelheid

Wees eerst duidelijk over de principes die ten grondslag liggen aan de transformatie.

Stuur uw stromen vanuit de echte vraag door een “end-to-end pull flow “in te zetten, silo’s af te breken, adaptatie op de voorgrond te plaatsen, uw doorlooptijden te verkorten, uw structurele zwakheden te corrigeren, verstandig te digitaliseren, strategie en uitvoering te koppelen. U moet uw eigen diagnose stellen, uw doelmodel bepalen (die in één jaar, niet die in 2030) en deze visie delen binnen het bedrijf.

Wees niet verlegen. Daarvoor gaat de wereld te snel. Denk BHAG (Big Hairy Audacious Goal) en maak die vertaalslag binnen een jaar in de eerste concrete doelstelling.

Het adaptieve bedrijfsmodel ontwikkeld door het Demand Driven Institute biedt een kader, een gemeenschappelijke taal en faciliteert het opstellen van een gedeeld stappenplan, laat je erdoor inspireren en pas het aan je realiteit aan.

Zodra de visie en het doelmodel zijn vastgesteld, ga ervoor! Met structuur en vastberadenheid. Leid de weg, stel het tempo in, hef de beperkingen op.
 

Hoelang duurt een Demand Driven transformatie?

Snelheid is een belangrijke succesfactor. We moeten snel resultaten zien en borgen om vol te houden en vooruitgang te blijven boeken. In vergelijking met eerdere methoden, zoals Lean Six Sigma en TOC, is Demand Driven een formidabele accelerator, dankzij goed gedefinieerde methoden, training om de teams aan boord te krijgen en software om de processen uit te rusten.

Op alle bedrijfslagen en bedrijf breed worden de nieuwe processen over het algemeen ingevoerd en leveren ze binnen drie tot zes maanden resultaten op. Natuurlijk is dit nog maar het begin: teams zullen van daaruit volwassener blijven worden en het model zal vooruitgang boeken door de synchronisatie van strategische en uitvoeringsprocessen.

Steeds vaker zien we dat bedrijven zich in één tot twee jaar tijd op grote schaal inzetten, op tientallen industrie- en distributielocaties. Deze aanpak heeft meerdere voordelen: het creëert een multi-site dynamiek, een gemeenschappelijke taal, kruisbestuiving, emulatie – en maakt een snellere verfijning van een aangepast pull-flow model en strategisch management mogelijk.
 

Het langste deel: beginnen!

Wij helpen bedrijven al 10 jaar met hun Demand Driven transformatie. In het begin was de Demand Driven aanpak in opkomst, een beetje experimenteel, en er was niet veel feedback. Enige aarzeling was legitiem. Dit is niet langer het geval: het is gemakkelijk om te praten met bedrijven die het hebben geïmplementeerd, in een breed scala van sectoren, en om te profiteren van hun feedback. De methodologie en software zijn volwassen geworden en de effectiviteit is meetbaar.

Er zit echter nog een cyclus van één tot twee jaar tussen de eerste verkennende en simulatiefasen en de start van een inzet. In veel gevallen is deze fase langer dan de inzet zelf…

Met de snelheid waarmee de wereld verandert, met toenemende geopolitieke onzekerheden, felle concurrentie met nieuwkomers en de versnelde introductie van disruptieve technologieën, is aanpassingsvermogen – wendbaarheid en veerkracht – de sleutel tot de duurzaamheid van veel bedrijven. Wacht niet langer!