Klaar voor de onverwachte bal?


 

Toen ik nog een kind was leerde ik pingpong spelen op een zelfgemaakte tafel. Het oppervlak was niet uit één stuk gemaakt, maar gemaakt van planken die geassembleerd waren. Met de tijd en spelen in de tuin, begon het hout te werken, de planken werden verbogen, misvormd – het heeft ons nooit gestopt van het spelen van harde spelletjes, maar de stuit was heel onvoorspelbaar!

Ik heb nooit de perfecte speeltechniek ontwikkeld, maar ik kreeg de bal bijna altijd terug. Wanneer je een willekeurige stuit verwacht, positioneer je jezelf het best tegenover de tafel, en ontwikkel reflexen om op het laatste moment te reageren op de stuit, om elke bal te pakken.

Positionering achter de tafel, goed uitgebalanceerd op twee benen, is essentieel. Er is niets erger dan te beginnen aan de rechterkant, anticiperen op de richting van de volgende bal, en dan overrompeld worden door een bal aan de linkerkant. Als je erin slaagt om een uitgebalanceerde positie te behouden en op het laatste moment rechts of links te reageren, heb je meer kans om de bal te raken en besteed je minder energie aan rondspringen.

Ontwikkelt dat geen behendigheid? De techniek is misschien niet hoogvliegend, verfijnd en elegant, maar als je de ballen efficiënt opvangt, je klanten bedient en jezelf niet uitput door rond te rennen, is dat niet slecht, toch?

Zoals je zien, zijn er enkele analogieën aan een vraaggestuurd bedrijfsmodel:

  • Je weet niet wat de echte vraag gaat worden, de richting van de vraag …
  • Voordat de stuit, is alles wat je kunt doen, in goede fysieke conditie zijn, zoveel mogelijk trainen, jezelf in de best mogelijke manier positioneren, en ga niet te vroeg in een bepaalde richting.
  • Zodra de stuit komt, laat de reflexen die je hebt ontwikkeld het werk doen, bent u in de automatische modus met deze zeer korte reactietijd.
    • Op een vergelijkbare manier bereidt u het opertioneele model van uw supply chain voor, zodat iedereen goed is opgeleid, goed gepositioneerd en niet te vroeg in de verkeerde richting gaat. Wanneer de echte vraag komt, laat je de mechanica, de reflexen, het werk doen in een automatische of semi-automatische modus. Je leert dan van je fouten en verbetert je spel.

      Accepteren dat de stuit willekeurig zal zijn is niet altijd gemakkelijk. Als planners zijn we getraind om te anticiperen, ver vooruit te kijken, scenario’s voor te bereiden. We ontwikkelden een master productie schema verspreid over enkele weken, anticiperen op de eisen, zoals we zouden anticiperen op de waarschijnlijke volgorde van de volgende stappen in een schaakspel, eventueel geholpen door krachtige algoritmen. Helaas zijn onze speel partners niet per se voorspelbaar, en de speelveld waarop we spelen is heuvelachtig!

      Verwacht de willekeurige stuit en ontwikkel je behendigheid!